Prismatch

Norsk Nettbutikk | Kundeklubb Fordeler
Rask Levering (1-3 Dager)
damer i tights

Tights 101: Historie, Stil, Trening og Vedlikehold

Innholdsfortegnelse

1. Tights historie: Fra Fortid til Nåtid

Tights har sin opprinnelse fra tidlig middelalder i Europa. Opprinnelig var de båret av menn, spesielt riddere og soldater, som et beskyttende lag under rustningen. De var laget av ull, lin eller silke, og dekket kroppen fra livet til føttene. Med tidens gang har tights blitt mer tilpasset forskjellige formål og mote, i dag er de en nøkkelkomponent i mange kvinners garderober.

tiedie tights
Tights 101: Historie, Stil, Trening og Vedlikehold 5

I løpet av renessansen i 1500-tallet ble tights et populært valg for menn i Europa. De ble ofte brukt sammen med en kort tunika eller dobbeltvest. Mot slutten av 1500-tallet ble tights gradvis erstattet av knebukser, som var mer komfortable og praktiske.

Det var først på 1960-tallet at det ble populære igjen denne gangen som en del av kvinners mote. De ble ofte båret under korte skjørt eller kjoler og ble raskt en trend i vestlig mote. På 1980-tallet ble tights også populære som et sportstøy og som en del av den økende trenings- og fitnessbevegelsen.

I dag har tights utviklet seg til å bli en viktig del av sport, mote og hverdagsantrekk. De kommer i forskjellige former, materialer og design og passer for ulike anledninger. Her er noen eksempler på populære merker og modeller:

Tights har kommet langt fra sin opprinnelse i middelalderen og er i dag et allsidig og viktig element i kvinners garderober over hele verden. Fra treningsøkter til hverdagsantrekk gir den et komfortabelt og stilig alternativ for moderne kvinner.

tights bakfra
Tights 101: Historie, Stil, Trening og Vedlikehold 6

2. En Verden av Varianter og Materialer

Tights er en type tettsittende bukser som er svært populære i dagens moteverden. De kommer i mange forskjellige varianter og materialer noe som gjør dem til et allsidig plagg som kan brukes til alt fra trening til hverdagsantrekk. Her er en oversikt over de forskjellige typene og materialene de er laget av:

 1. Leggings: Dette er trolig den mest kjente typen. De kan brukes som en erstatning for bukser, under skjørt eller kjoler, eller til trening. De kommer i forskjellige farger, mønstre og lengder.
 2. Yoga tights: Disse er designet spesielt for yoga og pilates. De er laget av elastiske materialer som gir god bevegelighet, og de kommer ofte med høy midje for ekstra støtte.
 3. Løpetights: Disse er designet for løping og har ofte en tettsittende passform for å redusere luftmotstand. De kan ha reflekterende detaljer for økt synlighet i mørket.
 4. Sykkeltights: Disse er designet for sykling og har ofte polstring i setet for ekstra komfort. De kommer i både korte og lange varianter.
 5. Komprimeringstights: Disse er laget for å gi støtte til musklene og forbedre blodsirkulasjonen. De brukes ofte av idrettsutøvere for å redusere muskelstivhet og forbedre ytelsen.

Tights er laget av forskjellige materialer som gir ulike egenskaper:

 • Bomull: Dette er et mykt og pustende materiale som er bra for hverdagsbruk, men det kan absorbere svette og bli tungt under trening.
 • Polyester: Dette er et syntetisk materiale som er lett og tørker raskt. Det er bra for trening, men det kan bli litt varmt.
 • Nylon: Dette er et annet syntetisk materiale som er slitesterkt og elastisk. Det er også godt for trening.
 • Spandex eller Lycra: Dette er elastiske materialer som gir god bevegelighet. De brukes ofte i kombinasjon med andre materialer.


Noen populære modeller av tights inkluderer:


Tights kommer i mange varianter og materialer noe som gjør dem til et allsidig og praktisk plagg for mange anledninger. Enten du trener, slapper av hjemme, eller går ut på byen, er det et par som passer for deg.

3. Tights sine fordeler og ulemper

Tights er et populært valg for mange kvinner fordi de er komfortable, allsidige og kan brukes til både trening og hverdagsantrekk. Men som med alt annet har de også sine fordeler og ulemper. La oss ta en titt på hva de er:

Fordeler

 1. Komfort: Mange er laget av elastiske og pustende materialer som gir god bevegelighet og komfort, spesielt under fysiske aktiviteter som yoga eller løping.
 2. Støtte: Kompresjonstights er designet for å gi støtte til musklene, forbedre blodsirkulasjonen, og redusere muskelstivhet.
 3. Allsidighet: Kan brukes til en rekke anledninger. De kan brukes som et sportstøy, hverdagsantrekk, eller til og med som et formelt antrekk hvis de er stylet riktig.
 4. Utvalg: Tights kommer i mange forskjellige stiler, farger, mønstre og lengder, noe som gir deg mange valgmuligheter og gjør det enkelt å finne et par som passer din personlige stil.

Ulemper

 1. For Stramme: Noen kan være for stramme noe som kan være ubehagelig og fremheve kroppens former på en uflatterende måte.
 2. Materiale: Ikke alle er laget av pustende materiale. Noen kan bli varme og klamme, spesielt under trening.
 3. Gjennomsiktighet: Noen kan være gjennomsiktige, spesielt de som er laget av tynnere materialer noe som kan være upassende i visse situasjoner.
 4. Slitasje: Spesielt de som er laget av billigere materialer kan bli slitte raskt, noe som kan føre til at de mister sin form eller blir hullete.

Tights et allsidig og praktisk plagg som har mange fordeler men de har også noen ulemper. Når du velger er det viktig å vurdere materialet, passformen, og kvaliteten for å finne et par som passer til dine behov og stil. For eksempel: Under Armour Meridian Tights Dame er laget av et pustende og fukttransporterende materiale som er ideelt for trening, mens ICIW Nimble Tights er laget av et elastisk og slitesterkt materiale som gir god støtte og bevegelighet.

4. Tights: Mote og Styling for Alle Anledninger

Det har blitt et fast innslag i garderoben til mange kvinner ikke bare fordi de er komfortable, men også fordi de er utrolig allsidige. Uansett anledning kan du alltid finne et par som passer perfekt. Her er noen tips til hvordan du kan kombinere med forskjellige antrekk for ulike anledninger:

 1. Sporty Antrekk: Tights er en favoritt blant sportsentusiaster fordi de gir god bevegelsesfrihet og komfort. Kombiner et par løpetights som Under Armour Fly Fast 3.0 Ankle, med en løstsittende tanktop og et par løpesko for et funksjonelt og stilig treningsantrekk.
 2. Avslappet Hjemmeantrekk: For en avslappet dag hjemme kan du kombinere et par myke leggings med en oversized genser og et par varme sokker. Dette er det perfekte antrekket for å slappe av på sofaen med en god bok eller en film.
 3. Formelt Antrekk: Ja, du kan faktisk bruke det til formelle anledninger! Kombiner et par svarte, høykvalitets tights med en lang, elegant bluse, en blazer, og et par høye hæler for et stilig og sofistikert antrekk som passer perfekt til jobb eller en fin middag.
 4. Casual Antrekk: For en casual dag kan du kombinere en tights med en enkel t-skjorte, en denimjakke, og et par sneakers. Dette er et enkelt og komfortabelt antrekk som alltid ser bra ut.
 5. Boho Antrekk: For en bohemsk look kan du kombinere et par fargerike eller mønstrede, som ICIW Define Seamless Tie Dye, med en flowy tunika, noen lag med smykker, og et par sandaler.
 6. Vinterantrekk: Når temperaturen synker, kan du kombinere med en lang strikkegenser, et skjerf, og et par støvler for et varmt og koselig antrekk.

Det er ingen grenser for hva du kan gjøre med tights når det kommer til mote og styling. Enten du vil ha et sporty, avslappet, formelt, casual, boho, eller vinterantrekk, kan du alltid finne et par som passer perfekt. Husk at det viktigste er at du føler deg komfortabel og selvsikker i det du har på deg!

5. Tights gjennom tidene: Fra 80-tallet til i dag

Tights har gjennomgått en bemerkelsesverdig transformasjon siden de først ble populære på 1980-tallet. Fra fargerike mønstre til minimalistiske design har vi sett mange trender komme og gå. La oss ta en titt på hvordan trendene har utviklet seg over tid og hva som er populært i dag.

80-tallet: Det var en stor hit på 80-tallet spesielt i fargerike mønstre og fluorescerende farger. De ble ofte kombinert med oversized gensere, belter i livet, og høye leggvarmere for et typisk 80-talls antrekk.

90-tallet: På 90-tallet ble det en del av grunge- og goth-stilene. De ble ofte brukt under shorts eller skjørt og kombinert med flanellskjorter, tykke støvler, og store smykker.

2000-tallet: I løpet av 2000-tallet ble tights mer strømlinjeformede og minimalistiske. De ble ofte brukt under tunikaer, lange topper, eller kjoler, og kombinert med ballerinasko eller støvler.

2010-tallet: Mot slutten av 2010-tallet begynte vi å se en økning i populariteten av sportsklær som hverdagsantrekk, også kjent som athleisure-stilen. Det ble ofte kombinert med sports-bh’er, hettegensere, og sneakers for et avslappet, men sporty antrekk.

I dag: I dag kommer tights i alle former og farger fra minimalistiske til uttrykksfulle design. Noen av de nyeste trendene inkluderer sømløse, høy midje, og med mønstre inspirert av naturen, som tie-dye og dyrisk print. Merker som ICIW og Under Armour tilbyr et bredt utvalg av tights som følger de nyeste trendene.

Vi har sett mange trender komme og gå gjennom tidene. Fra fargerike 80-talls mønstre til dagens minimalistiske og uttrykksfulle design har tights alltid vært et populært valg for kvinner. Uansett hva din stil er kan du alltid finne et par som passer perfekt til din garderobe.

6. Omsorg og vedlikehold for å forlenge levetiden

Tights er et fast innslag i mange kvinners garderobe på grunn av deres komfort og allsidighet. Men for å få mest mulig ut av dine produkter er det viktig å ta godt vare på dem. Her er noen tips om hvordan du kan ta vare på produktet for å forlenge deres levetid:

 1. Vask med forsiktighet: Når det gjelder vask av tights er det viktig å følge vaskeanvisningen på etiketten nøye. Generelt sett bør det vaskes i kaldt vann med et mildt vaskemiddel. Unngå bruk av blekemidler eller tøymykner da disse kan skade stoffet.
 2. Håndvask eller bruk av vaskepose: Noen, spesielt de som er laget av delikate stoffer bør håndvaskes for å unngå skader. Hvis du velger å maskinvaske bør du bruke en vaskepose for å beskytte dem mot snags og rifter.
 3. Unngå overdreven tørking: Tørking i en tørketrommel kan føre til at den krymper eller blir ødelagt. For best resultat bør du la tights lufttørke. Legg dem flatt på et håndkle for å unngå at de mister formen.
 4. Oppbevaring: For å forhindre at den blir strukket eller ødelagt bør de oppbevares rullet eller brettet i en skuff. Unngå å henge tights da dette kan føre til at de blir strukket ut av form.
 5. Unngå overbelastning: Overbelastning kan føre til at de mister sin elastisitet og form. For å forhindre dette bør du prøve å rotere mellom ulike par slik at du ikke belaster et enkelt par for mye.
 6. Reparasjon: Hvis den har små hull eller rifter kan de ofte repareres med noen enkle sting. Dette kan forlenge levetiden betydelig.

Ved å følge disse enkle tipsene kan du ta godt vare på dine produkter og forlenge deres levetid. Så enten du bruker tights til trening, avslapping, eller hverdagsantrekk, kan du sørge for at de varer lenge. Komplett gude til vedligehold av alle mulig treningsklær finner du her.

tights hvit
Tights 101: Historie, Stil, Trening og Vedlikehold 7

7. Tights og trening: Hvorfor de er mer enn bare et moteplagg

Når det kommer til trening og sport er tights mer enn bare et stilig tilbehør. De kan faktisk gi en rekke helse- og treningsfordeler. La oss se nærmere på hvordan det kan brukes i forskjellige treningsregimer og hvilke fordeler de kan gi.

 1. Støtte for muskler: Tights gir kompresjon noe som kan bidra til å redusere muskelvibrasjon under trening. Dette kan hjelpe til med å redusere tretthet og sårhet i musklene etter trening. For eksempel, kan Under Armour HG Compression Shorts være et utmerket valg for menn som søker ekstra støtte under trening.
 2. Økt sirkulasjon: Kompresjonstights kan også bidra til å øke sirkulasjonen noe som kan føre til en raskere restitusjon etter trening.
 3. Forbedret ytelse: Noen er designet for å øke ytelsen ved å redusere luftmotstanden. Dette kan være spesielt nyttig i sport som løping og sykling.
 4. Beskyttelse mot elementene: Tights kan gi beskyttelse mot sol, vind og kulde. Dette kan være spesielt nyttig for utendørstrening.
 5. Bevegelsesfrihet: Tights gir en god passform uten å være for stramme. Dette gir deg full bevegelsesfrihet under trening, noe som er spesielt viktig i sport som yoga og pilates.
 6. Fukttransporterende: Mange er laget av materialer som transporterer fuktighet vekk fra kroppen, noe som hjelper deg med å holde deg tørr og komfortabel under trening.

Men ikke alle tights gir samme helse- og treningsfordeler. Det er derfor viktig å velge det som er spesifikt designet for den type trening du planlegger å gjøre. For eksempel kan ICIW Training Tights Padel Tennis være et godt valg for tennis, mens Under Armour Fly Fast 3.0 Ankle Tights kan være et godt valg for løping.

Tights mer enn bare et moteplagg. De kan gi en rekke helse- og treningsfordeler fra støtte for muskler til økt sirkulasjon. Så uansett hva din favorittsport er kan det hjelpe deg med å yte ditt beste.

tights trening
Tights 101: Historie, Stil, Trening og Vedlikehold 8

Bærekraftige Tights: Hvordan de kan bidra til en grønnere fremtid

Når vi tenker på tights er det første som ofte kommer til tankene komfort, stil og fleksibilitet. Men det er også viktig å tenke på de miljømessige konsekvensene av produksjonen av disse populære plaggene. Her ser vi på hvordan tights kan ha en innvirkning på miljøet og hva som kan gjøres for å gjøre dem mer bærekraftige.

 1. Valg av materialer: Det er ofte laget av syntetiske stoffer som polyester og nylon som er avledet fra olje, en ikke-fornybar ressurs. Disse materialene er også ikke-biologisk nedbrytbare, noe som betyr at de kan vare i hundrevis av år i naturen. Det er derfor viktig å vurdere alternative materialer som for eksempel resirkulert polyester, organisk bomull eller bambus.
 2. Produksjonsprosessen: Produksjon av tights kan ha en betydelig miljøpåvirkning, spesielt i form av vannforbruk, energiforbruk og utslipp av skadelige kjemikalier. Det er viktig å støtte merker som tar skritt for å redusere denne påvirkningen, for eksempel ved å bruke vannsparende produksjonsmetoder eller ved å bruke miljøvennlige fargestoffer.
 3. Gjenbruk og resirkulering: En annen måte å redusere miljøpåvirkningen av tights på er ved å gjenbruke eller resirkulere dem. Dette kan inkludere donasjon til veldedige organisasjoner, eller resirkulering til nye tekstiler.
 4. Bærekraftige shoppingvalg: Som forbrukere kan vi bidra til å gjøre det mer bærekraftige ved å ta informerte shoppingvalg. Dette kan inkludere å støtte merker som bruker bærekraftige materialer og produksjonsmetoder, eller ved å kjøpe produkter av høy kvalitet som varer lenger.
 5. Bærekraftig omsorg og vedlikehold: Hvordan vi tar vare på våre produktene kan også ha en innvirkning på miljøet. For eksempel kan vi redusere vann- og energiforbruket ved å vaske i kaldt vann og la dem lufttørke.

Tights har en miljøpåvirkning som vi ikke bør overse. Men ved å ta bærekraftige valg når det gjelder materialer, produksjon, gjenbruk og shopping, kan vi bidra til å redusere denne påvirkningen og gjøre den til en del av en grønnere fremtid.

YouTube video
Pedal Forward har laget en liste for top 5 tights. Hvor Under Armour HG Armour tights for menn er en av favorittene

Tights FAQ

Q: Hva er forskjellen mellom tights og leggings?
A: Tights og leggings er begge tettsittende bukser, men de har noen forskjeller. Tights er vanligvis laget av et tykkere stoff og dekker ofte hele foten, mens leggings er laget av et lettere stoff og stopper ved ankelen. Leggings kan også være litt mer uformelle og blir ofte brukt som et moteplagg, mens tights er vanligvis brukt til sport og trening. I Norge kaller vi oftest leggings som begge deler for tights.

Q: Hva er de beste materialene for tights?
A: Det avhenger av bruken. For trening og sport er syntetiske stoffer som polyester og nylon vanligvis best fordi de er slitesterke og fuktighetstransporterende. For hverdagsbruk kan naturlige stoffer som bomull og bambus være mer komfortable.

Q: Hvordan bør jeg vaske mine tights?
A: Det beste er å følge vaskeinstruksjonene på merkelappen, men generelt sett bør du vaske i kaldt vann på en skånsom syklus og la dem lufttørke for å unngå krymping eller skade på stoffet.

Q: Er tights passende for kontorantrekk?
A: Det avhenger av kontorets kleskode. Noen arbeidsplasser kan tillate det hvis de er kombinert med en lengre topp eller kjole, mens andre kan ha strengere regler mot tettsittende bukser.

Q: Kan menn bruke tights?
A: Absolutt! Mange menn bruker tights for trening spesielt for løping, sykling, eller yoga. Det finnes også flere merker som nå tilbyr stilig og komfortabel designet spesielt for menn, som Under Armour HG Armour Tights for menn.

Q: Er det greit å bruke tights som bukser?
A: Det kan være svært komfortable og mange mennesker velger å bruke dem som bukser, spesielt for uformelle anledninger. Men det er viktig å huske på at tights kan være tettsittende og avsløre kroppens former, så det er viktig å føle seg komfortabel og selvsikker i dem.

Q: Hvordan kan jeg gjøre tights mer flatterende?
A: Velg en størrelse og passform som er komfortabel og ikke for stram. Du kan også kombinere med en lengre topp, kjole eller skjorte for å gi litt mer dekning.

Del posten:

Rellaterte poster